امروز : شنبه , ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳

تفاوت ردیاب و رهیاب چیست؟

ردیاب برای اطلاع از موقعیت مکانی موجودات زنده، وسایل نقلیه و یا هر شی دیگری استفاده میشود ردیاب ها اطلاعاتی نظیر موقعیت، سرعت و جهت حرکت فرد مورد ردیابی را به دارنده یا مسئول ردیاب گزارش می دهد. دستگاه های ردیابی ممکن است قابلیت های نرم افزاری دیگری هم مانند مسیریابی داشته باشند.

تفاوت اصلی ردیاب و رهیاب

در این مطلب قصد داریم درباره تفاوت اصلی ردیاب و رهیاب صحبت کنیم. اصلی ترین تفاوتی که میتوان به آن اشاره کرد این است که، رهیاب خودرو همانطور که از اسمش پیداست راهنمای راننده در یک مسیر است، اما وظیفه ردیاب، ثبت و انتقال اطلاعات همراه با جزئیات، جهت مدیریت و کنترل خودروست.

 

۱-رهیابی با  GPS:

 رهیاب با استفاده از سیگنال های GPS موقعیت مکانی شما را نمایش می دهد و هیچ اطلاعاتی از شما برای فرد دیگری ارسال نمیشود در واقع رهیاب راهنمای شماست تا مسیر دلخواهتان را پیدا کنید.

 

۲-ردیاب با GPS:

ردیاب برای اطلاع از موقعیت مکانی موجودات زنده، وسایل نقلیه و یا هر شی دیگری استفاده میشود ردیاب ها اطلاعاتی نظیر موقعیت، سرعت و جهت حرکت فرد مورد ردیابی را به دارنده یا مسئول ردیاب گزارش می دهد. دستگاه های ردیابی ممکن است قابلیت های نرم افزاری دیگری هم مانند مسیریابی داشته باشند.

 

استفاده های متفاوتی از سیستم ردیاب ماهواره ای میشود، نظیر:  

نمایش آخرین مسیر خودرو به همراه اطلاعات

نمایش مسیر طی شده به صورت انمیشین

نمایش نقاط توقف خودرو و مدت زمان روشن بودن خودرو (حتی بدون حرکت)

معرفی انواع محدوده جغرافیای دلخواه به صورت چند ضلعی و دایره (در نرم افزار ویالون (Wialon) این قابلیت به صورت خطی هم امکان پذیر است).

ارسال پیام در صورت عبور و یا ورود به محدوده جغرافیایی مشخص شده

قابلیت ارسال انواع هشدار ها به صورت پیامک به تلفن همراه و یا ایمیل

نمایش اطلاعات مختلف شامل زمان، سرعت، دمای رادیاتور، وضعیت سنسور دما، میزان مصرف سوخت، میزان سطح سوخت و...

به طور کلی برای مدیریت کامل خودرو و ناوگان میتوان از ردیاب ها استفاده کرد. ردیاب ها هم به صورت آنلاین و هم به صورت آفلاین مورد استفاده قرار می گیرند.

 

ردیاب آفلاین:

اطلاعاتی که ردیاب های آفلاین در اختیار کاربران قرار میدهند به نسبت کمتر از ردیاب های آنلاین است، این اطلاعات شامل: موقعیت جغرافیایی خودرو و اعلام وضعیت روشن و یا خاموش بودن خودرو و... است، در تمامی دستگاه های ردیاب آفلاین از حافظه جانبی ( فلش و مموری کارت) استفاده شده است تا اطلاعات خودرو در آنها ذخیره شود، این حافظه جانبی می تواند در دستگاه ردیاب ثابت و یا قابل جا به جایی باشند. به طور مثال GPS های راهنمایی رانندگی از نمونه های ردیاب آفلاین است که با دستگاه ردیاب ماشین اطلاعات مربوط به موقعیت و سرعت خودرو را در حافظه خود ذخیره کرده و این اطلاعات در پلیس راه، به صورت مموری کارت ارائه خواهد شد.  نکته دیگر آنکه در ردیابی آفلاین تنها از یک ماژول (GPS)  جهت مکان یابی و ثبت اطلاعات مکانی، زمانی و … در حافظه دستگاه استفاده می شود.

تفوت ردیابی و رهیابی

ردیاب آنلاین:

برای استفاده از سیستم ردیابی آنلاین خودرو، یه یک سیم کارت نیاز دارید که داخل دستگاه ردیاب قرار گیرد و سپس ردیاب به خودرو متصل می گردد. بعد از آن ، در هر زمان و هر مکان قادر به ردیابی آنلاین خودرو هستید. سیستم ردیاب آنلاین خودرو قادر است از طریق سیم کارتی که داخل آن قرار گرفته است، کلیه اطلاعات جغرافیایی مرتبط با موقعیت اتومبیل را به شماره مالک خودرو پیامک کند.

در صورتی که خودرو از محلی خارج از پوشش دکل های مخابراتی هم عبور کند، عملیات ردیابی خودرو همچنان امکان پذیر خواهد بود. چرا که حافظه قرار گرفته داخل ردیاب، کلیه اطلاعات را ثبت میکند تا به محض رسیدن اتومبیل به منطقه ای تحت پوشش آنتن های مخابراتی، این اطلاعات را برای کاربر ارسال نماید.

 

رهیاب خودرو

در سیستم رهیاب خودرو از یک نمایشگر برای نمایش مسیر حرکت خودرو از مبدا به سمت مقصد استفاده میشود. در رهیابی خودرو اطلاعاتی مثل: وضعیت ترافیک، نمایش فاصله مبدا تا مقصد به کیلومتر و زمان تقریبی پیمودن این فاصله نمایش داده میشود، سیستم رهیاب خودرو نمیتواند اطلاعاتی بیشتر از این در اختیار شما قرار دهد.

سیستم رهیاب خودرو با توجه به دستگاهی که از آن استفاده میکنید، می تواند مسیر حرکت خودرو را به صورت سه بعدی و یا حتی فیلم به شما نمایش دهد.

در یک مثال ساده رهیاب برای اول شخص به کار میرود (شما از دستگاه رهیاب برای پیدا کردن بهترین مسیر برای خودتان استفاده میکنید) و ردیاب به نوعی برای سوم شخص به کار میرود (شما مسیر حرکت فرد دیگری را زیر نظر میگیرید) .